Sega råttor

Sega råttor gör du enkelt själv

Sega råttor som också kallas för godisråttor och geléråttor är en vanlig och mycket populär godissort. Tyvärr innehåller den gelatin, som exempelvis vegetarianer inte kan äta. Då är det bättre att du gör dina egna sega råttor. Det är både roligt och inte alls särskilt svårt att göra gelegodis.

Vad behöver du? 6 blad gelatin , pektin eller agar-agar, 50 g glukos, 1 dl strösocker, 2,5 dl vatten, 6-7 droppar flytande arom/smaksättning, några droppar karamellfärg, strösocker, citronsyra samt silikonformar för godis eller mjuka isbitsformar. Olja in formarna, det behövs för att godiset ska släppa lättare. Följ anvisningen på paketet för hur du löser upp gelatinet, pektinet eller agar-agarn. Blanda glukos, socker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Koka i medelhög värme till 122 grader.

Här är det bra att ha en termometer till hands. Värm under tiden ditt geléämne och se till att det inte kokar. Gelén värmer du i en annan kastrull med ett par matskedar vatten, rör långsamt med en slev. Häll sockerlagen i den smälta gelén, blanda med aromen samt några droppar färg. Låt blandningen sjunka till 70 grader innan du häller blandningen i formarna. Låt svalna och stelna i rumstemperatur. Rulla bitarna i socker och/eller citronsyra. Ät och njut!

(Visited 95 times, 1 visits today)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *