Fosfor i mat är en onödig tillsats som dessutom kan vara farlig både för oss och miljön

Vilka effekter har fosfor i mat?

När man blivit förälder blir man ofta mer noggrann med vad maten innehåller. Genom att följa med i olika debatter vad gäller onödiga tillsatser i maten är det lätt att bli riktigt skärrad. Vi stoppar i oss otroligt mycket som är onödigt och ibland till och med livsfarligt. Grundämnet fosfor är nödvändigt för skelett, muskler och nerver och genom att dricka mjölk samt äta kött och ost tillgodoses vårt behov. Det är ytterst sällan man lider av brist på fosfor och därför är det verkligen onödigt att tillsätta fosfor i mat. Ändå är det mycket vanligt. Att fosfor i maten ärett miljöhot är bara en av orsakerna till att man borde sluta med det. Mängderna är så stora att sjöar, vattendrag och hav blir övergödda. Men varför tillsätts fosfor i mat? Anledningen är att det förbättrar hållbarheten och konsistensen. Om vi får i oss för mycket fosfor kan det skada våra njurar och även påverka skelettet så att kalcium läcker ut. Detta kan leda till problem med blodcirkulationen. Dricker du mycket läsk och köper färdiglagad mat kan det hända att du får i dig för mycket fosfor.