Kategoriarkiv: Uncategorized

Minns ni tjärpastiller?

Jag har en ny last i livet. Vissa åldersgrupper kan jag tro är förskonade från denna ”sötsak” men jag och många med mig minns dem från barndomen. Jag fick alltid en eller ett par askar när nån i släkten varit ute på finlandskryssning, ja precis, tjärpastiller! Leijona terva, de svarta och gula askarna med tabletter som gjorde att man luktade som en gammal whiskyfarbror ur munnen. Egentligen inget som barn borde gilla men jag tror många gjorde det just för att det var lite ovanlig smak och framförallt inget man fick tag i i affären. Nu har jag sett vissa kiosker och affärer som har dem igen och såklart köpte jag en ask till mina karamellpojkar, och såklart ett par till mig själv. Pojkarna blev inte så begeistrade men ändå så tog askarna slut, så jag gissar att de kanske också kommer köpa en ask om de ser dem framöver. För övrigt önskar jag mig nu ett slut på vintern då motorvärmare behövs just nu.. men jag hoppas att det snart är dags att kyla ner bilen istället!

Solen kikar fram bakom molnen

Nyttigt godis

Det finns de som hävdar att godis inte är nyttigt, visst är de konstiga. Skämt å sido jag vet att godis inte är det bästa vare sig för hälsan eller tänderna. Så jag började fundera på om det finns något nyttigt, eller i alla fall nyttigare, godis. Jag har en kompis som jobbar på en socionombemanning och som är helt uppslukad av clean eating. I korta drag innebär det att laga mat från grunden, äta minimalt med mat som innehåller tillsatser och undvika allt vad vitt och processat socker heter. Fick tipset av honom att mixa kiwi och jordgubbar samt banan och mango till en slät smet, söta med lite flytande honung (ja, jag vet honung är också sött men det är naturligt och icke processat socker), klicka ut smeten på en plåt och ställa in i frysen tills de stelnat. Jag blev mycket positivt överraskad när jag smakade. Det var ju supergott. Nu ska jag googla efter fler recept!

Handlat sötsaker online

Jag har gjort något som jag aldrig trodde skulle hända. Vad undrar ni kanske? Jag har handlat godis på nätet. Fattar ni? Godis! Det som nästan var läskigt var att det var som att gå runt i en godisbutik eller kiosk och plocka det man vill ha direkt ur lådorna. ”En sån. En sån och två såna”. Och sedan gick man till kassan och betalade. Sajten hackade lite så jag hoppas att protectme.se ser till att jag inte råkar ut för några otrevligheter i efterhand. Hade ju varit sjukt pinsamt att berätta att man blivit idkapad när man handlade godis på nätet, haha.

Smågodis i lådor

Julgodis med det lilla extra

Att ha massor av julgodis som är lite utöver det vanliga är alltid lite extra gott och en självklarhet hemma hos mig. Jag och mina söner brukar sitta framför tv:n och mysa, samtidigt som vi äter det hemlagade godiset. Pojkarna gillar att ha tända ljus på bordet. Jag blir alltid lika nervös när vi har det, eftersom jag vet hur lätt det är knuffa till ett ljus och att det börjar brinna. Speciellt om det blir lite bus i soffan eller när någon av oss sträcker sig efter någon läckerhet som finns på bordet. Men tack och lov så har jag moderna försäkringar som täcker om olyckan skulle vara framme.

Gula tända ljus med juldekoration

Välj mörk choklad för hälsans skull!

Mörk choklad - ett hälsosammare godisval!

När man är sugen på något extra kan det vara en god idé att ibland plocka fram lite mörk choklad istället för något sötare. Smaken upplevs ofta bitter för de som är ovana, men efter ett tag vänjer man sig och då dyker en helt ny smakpalett upp.

Dessutom har forskning visat att mörk choklad är väldigt hälsosamt. Kakao kan bl.a. hjälpa att förebygga depression, diabetes, och hjärt- och kärlsjukdomar. Den kan stärka ditt immunsystem och innehåller också många viktiga näringsämnen. För att få full nytta av dessa fördelar måste det vara minst 60% kakao i chokladen, så välj rätt sort!

Revisorns roll vid bokslut och årsredovisningar

Jag jobbar som revisor och har hand om många företag. Alla företag är olika och det gäller för mig att hitta det bästa sättet att göra årsredovisningen på. En sak som jag kan tycka är svårt är både försäkringar och placeringar av fonder och liknande. För att få bästa hjälpen så kontaktade jag söderberg & partners som är riktigt duktiga inom området. Jag ska erkänna att jag också passade på att se över det privata för egen del. Jag upplevde dem som otroligt kunniga inom området och de förklade allt på ett pedagogiskt sätt från grunden så att jag förstod innebörden. Nu känner jag mig mycket säkrare i min roll och trygg i vetskapen om att jag kommer göra rätt. Dessutom har jag placerat i olika fonder och tänker att det är en mycket bra investering för framtiden – på det är jag ordentligt försäkrad nu.

Revisorn sköter mina papper

Betyder vit choklad att den är gammal?

Idag har vi varit på visning via Husmanhagberg. Det var verkligen ett vackert boende vi tittade på så nu har vi lite att fundera över. Efter visningen bestämde vi oss för att ta en kopp kaffe hemma och för att prata igenom visningen. Till kaffe är det alltid gott med lite mörk choklad och det hade vi hemma. Blev dock lite fundersamma när vi öppnade chokladen för den hade fått vita fläckar på sig. Chokladen borde inte hunnit bli gammal för mörk choklad får aldrig vara i fred hemma hos oss. Jag letade upp lite information om vita fläckar på choklad och det visade sig vara helt ofarligt. De vita fläckarna är helt enkelt fett från kakaosmöret som har rört sig från chokladens inre till ytan av chokladen och när fettet kommer till ytan kristalliseras det. Puh, vilken tur! Det blev en skön fika stund med prat om framtiden.

Mörk choklad i bitar

Hur godis och socker påverkar kroppen

De flesta vet nog att för mycket socker inte är bra för kroppen. För mig är det där med godis en avvägning. Jag vill gärna leva livet och njuta, därför satsar jag på att äta godis av bra kvalitet vid valda tillfällen. Det som händer i kroppen när man äter godis är att man kraftigt och snabbt höjer blodsockret, något som kan kännas uppiggande. Problemet är bara att blodsockret inte håller sig högt speciellt länge utan dyker nedåt ganska kraftigt. Då kan man känna sig trött och håglös. Denna kraftigt växlande blodsockerkurva är inte bra för kroppen, speciellt inte om det blir alltför ofta. Med det sagt vill jag ändå säga att jag tycker att man ska unna sig lite gott godis då och då. Livet handlar inte bara om att vara hälsosam jämt. Det måste även finnas plats för njutning. Nu måste jag sluta skriva då vi har lite problem med rören hemma. Har dock ringt en bra avloppsjour som ska hjälpa till.

Godis höjer blodsockret