Kategoriarkiv: Uncategorized

Underbara julgodis

Så här nära inpå julen går jag gärna tillbaka till hemmagjort godis. Nymodigheter som mörk choklad med chili, exotiska päron och basilika i all ära, det finns mycket spännande att prova där ute. När höstmörkret smyger på och julljusen börjar sättas upp, så går jag gärna tillbaka till hemmagjorda kolor, knäck och polkagrisar, fudge och marsipan. Det känns extra hemtrevligt och mysigt, dessutom doftar det fantastiskt gott! Jag och karamellpojkarna bakar gärna tillsammans, att göra små figurer av marsipan är en solklar favorit hos mina söner och det är så kul att se på när deras kreativitet bara flödar. Barn har en fantastisk fantasi, tänk om vi kunde behålla den in i vuxen ålder? För min del är jag lite extra svag för knäck, det är ju så det vattnas i munnen vid bara tanken! Det blir att baka tre gånger receptet på en gång, de går åt som smör i solen. Pepparkakor med mögelost och starkglögg är definitivt ett måste för att få den rätta julkänslan enligt mig. Hoppas nu bara att jag inte lyckas att glömma släcka något brinnande ljus, annars får jag ringa till brandkåren och Moderna.

Julgodis och dekoration

Nyttigt fredagsmys

Snart är det dags för fredagsmys och både jag och mina söner har blivit intresserade av att äta lite nyttigare. I alla fall ibland. Eftersom vi nyss köpt nya möbler och gjort om i vardagsrummet tyckte vi att det var läge att fira. Beslutsvåndan var stor eftersom det finns så många olika soffbord och soffor att välja mellan, men nu är allt på plats och vi ska fira med frukt, nötter och nyttiga smoothies.

Det nyttiga fredagsmyset blev en stor succé hos karamellpojkarna. Kanske får jag döpa om dem till äppelpojkarna nu? De tyckte också att det var kul att hjälpa till att fixa allt gott. Jag hittade bra tips på äppelgodis och annat gott som de ville göra. Vi hann inte testa allt, men som tur är kommer det ju fler fredagar. Jag är så glad över att de gillar att greja tillsammans med mig i köket.

En röd godisklubba

Köket är det viktigaste

Köket är verkligen hemmets hjärta. Det finns inget bättre än att tillbringa tid tillsammans där. Jag och barnen umgås medan jag lagar mat på kvällen, killarna sitter vid bordet och leker eller breder ut sig på golvet med sina papper, pennor, bilar eller surfplattor. De hjälper såklart till när vi ska fixa godsaker och att vända munkar i strössel har de blivit proffs på. Det är tur att vi har ett rymligt kök för annars tror jag inte att vi skulle trivas som familj här hemma. Om jag skulle köpa nytt boende någon gång skulle jag självklart prioritera ett bra kök. Förhoppningsvis skulle jag tjäna en slant om jag sålde min bostad. Då skulle jag kunna placera pengar mer långsiktigt. Söderberg & partners har bra tjänster, det är svårt att hålla koll på alla tänkbara sätt själv. För tillfället bor vi bra, jag och karamellpojkarna, men det känns skönt att veta att det finns alternativ för framtiden. Vårt boende passar oss just perfekt, med massor av plats att umgås, laga mat, baka och skapa härliga godsaker.

Munk med strössel

Rånad på lunchen

Vad trött jag blir på dessa råttor som lever i Stockholm. Nu menar jag inte goda sega råttor utan jag talar om tjuvar. Sista dagen innan semestern börjar och jag, Stefan och Pierre har bokat in en långlunch. När vi sedan ska betala och gå har både min och Stefans plånbok försvunnit. Pierre som satt inne vid väggen hade sin kvar och kunde lösa ut oss. Det var på Fridays i Kungsträdgården och vi har givetvis polisanmält det. Kungsträdgården är om jag minns rätt det stället flest fickstölder sker. Fast det tråkiga är ju att börja semestern på ett sådant vis att körkortet och alla kontanter försvinner. Jag har såklart kunnat låna pengar via sms och gjort ett manuellt uttag från kontot direkt på banken så vi inte behöver sitta hemma, men polkagrisresan till Gränna får vänta.. Pengar kommer nya men det värsta tycker jag är att ringa och spärra alla kort och sedan allt jobb med det nya körkortet.

Sugen på Nutellacrêpes och äkta gelato

Visst att vädret har varit fantastiskt nu i Sverige, men jag blev så sugen på att ta en resa och få mig ett miljöombyte så jag bokade faktiskt en spontanresa till Italien i går kväll. Eftersom att det var snabba puckar som gällde så gjorde jag så att jag lånade 10000 som jag såklart kommer kunna betala tillbaka relativt snabbt. Jag läste för något år sedan att det är vanligare att höginkomsttagare lånar till semestern än någon annan, lite rolig fakta. Jag kommer ta med karamellpojkarna på resan och jag är säker på att vi kommer ha det hur gött som helst. Mest av allt ser jag fram emot att äta crêpes med Nutella och äkta gelato. Självklart kommer det bli ”lite” taxfree godis också. Jag har ju som ni vet lånat till renovering en gång tidigare, det var fyra år sedan nu och mina åsikter är samma nu som då. Man ska bara låna om man vet att man kommer kunna betala tillbaka det.

Gelato med godis i
Taxfree godis är bästa godiset

Inte chokladbrist?

Den senaste veckan har jag haft ett otroligt chokladsug. Normalt åker det alltid med några chokladbitar i lördagsgodispåsen med pojkarna. Men på senare tid har jag börjat köpa allt fler chokladkakor även när det inte är min barnvecka. Det var inget jag reflekterade över först, men när jag i förbifarten nämnde det för min kollega på kontoret så sa hon att hon läst att suget kan bero på en brist på magnesium. Det hade jag aldrig kunnat koppla det till! Tydligen är det allt vanligare att folk lider av magnesiumbrist och jag måste erkänna att jag inte varit så noga med mitt näringsintag på senaste tiden, även om jag försöker få med lite grönsaker när jag lagar mat till killarna. Kanske får ta och börja se över kosten för mig själv också. Även om jag gärna skulle ersätta den med choklad.

En tallrik med hälsosam mat
Chokladkaka som någon bitit i

Lakritspulver och dess hälsofrämjande egenskaper

Lakritspulver är en stor favorit för mig. Jag använder det som smaksättare både i mat och i bakverk. Det allra bästa med pulvret är att det kommer med flera fördelar. Bland annat får det du tillagar en betydligt lägre sockerhalt om du använder lakritspulver istället för socker.

Lakritspulver innehåller även höga halter av antioxidanter och B-vitamin. Det sägs att lakritspulvret har en lugnande effekt på magen, kan dämpa hosta och rena levern. Med andra ord får man många positiva fördelar av att använda pulvret som dessutom är väldigt gott. Bättre än så kan det inte bli!

Dryckeshållare till bilen

Var ute och fin-åkte i bilen med sönerna idag. Köpte lite gott fika och tänkte åka och ställa oss på en fin utsiktsplats och mysa en stund på eftermiddagen. Då insåg jag vilken sorts pryl som är det absolut viktigaste i en bil; dryckeshållaren! En bil utan dryckeshållare är i princip oanvändbar. Den är körbar men det är också allt. Det insåg jag när jag fick ha kaffet i en pappmugg mellan låren och samtidigt försöka navigera sig genom stan utan att spilla. Insåg att jag levt utan denna livsnödvändiga manick alldeles för länge och surfade omedelbart in på https://www.skruvat.se och beställde en så fort jag kom hem. Som tur är blir det inte fläckar av kaffe men jag brände mig ordentligt mellan låren och är överlycklig över att jag klarade kronjuvelerna. Vilken pärs. Som tur var så är det snabba leveranser av prylarna från Skruvat. Jag ser fram emot nästa mys-tur med grabbarna.

Pappersmugg med kaffe.

Minns ni tjärpastiller?

Jag har en ny last i livet. Vissa åldersgrupper kan jag tro är förskonade från denna ”sötsak” men jag och många med mig minns dem från barndomen. Jag fick alltid en eller ett par askar när nån i släkten varit ute på finlandskryssning, ja precis, tjärpastiller! Leijona terva, de svarta och gula askarna med tabletter som gjorde att man luktade som en gammal whiskyfarbror ur munnen. Egentligen inget som barn borde gilla men jag tror många gjorde det just för att det var lite ovanlig smak och framförallt inget man fick tag i i affären. Nu har jag sett vissa kiosker och affärer som har dem igen och såklart köpte jag en ask till mina karamellpojkar, och såklart ett par till mig själv. Pojkarna blev inte så begeistrade men ändå så tog askarna slut, så jag gissar att de kanske också kommer köpa en ask om de ser dem framöver. För övrigt önskar jag mig nu ett slut på vintern då motorvärmare behövs just nu.. men jag hoppas att det snart är dags att kyla ner bilen istället!

Solen kikar fram bakom molnen