Svenskars kärlek till saltlakrits

På Youtube finns det klipp där människor från länder såsom USA och Kanada testar saltlakrits. Det är mycket underhållande att se för i stort sett alla avskyr det och förstår inte hur vi kan äta det som godis. Lakrits är en av de mest populära varianterna av godis i Sverige och älskas såklart i hela Norden men även i Baltikum och Holland. Det är så populärt att det även finns glass, shots och snus med smak av salmiak. Visst äter andra länder också lakrits men då är det den söta varianten som exempelvis finns i engelsk konfekt. Här i Sverige verkar det snarare vara ju saltare desto bättre och det finns många klassiker som exempelvis patroner, djungelvrål och salmiakbalkar. En favorit för mig är turkisk peppar, eller Tyrkisk peber som det står på påsen, och det som är lite roligt med den är att det är en dansk som uppfann den men finska Fazer som insåg potentialen. Saltlakrits blev populärt på 30-talet som godis.

En rulle med lakrits
Skålar med engelsk konfekt