Kategoriarkiv: Information

Tobaksaffärer – Från godis till e-ciggTobaksaffärer: Från godis till e-cigg

För många av oss är tobaksaffärer synonyma med cigaretter, snus och kanske tändare. Men för inte alltför länge sedan var dessa butiker mycket mer än bara försäljningsställen för tobaksprodukter. De var ofta samlingspunkter i staden där man inte bara kunde köpa sin dagliga dos nikotin, utan också en rad andra produkter, inklusive godis.

Historisk tillbakablick

Gammaldags tobaksaffär

Under 1900-talets första hälft var tobaksaffärerna en central del av det svenska stadslandskapet. I städer som Uppsala fanns det flera sådana butiker, strategiskt placerade på centrala platser. Förutom tobaksvaror sålde dessa affärer ofta tidningar, vykort och inte minst godis. För många barn var tobaksaffären det självklara valet när lördagsgodiset skulle inhandlas. Med glasburkar fyllda till bredden med karameller, chokladbitar och geléhallon lockade de till sig både unga och gamla kunder.

Förändringens vindar

Med tiden och med tobakens minskade popularitet, började dessa affärers sortiment att förändras. Många tobaksaffärer stängde ner, medan andra omvandlades till renodlade tidningskiosker eller godisbutiker. Tobak och godis skildes åt, och de gamla tobaksaffärernas breda sortiment blev ett minne blott.

Ecigg i Uppsala Den moderna tobaksaffären

En modern vejpaffär

Men i takt med att e-cigaretterna blivit alltmer populära har en ny typ av tobaksaffär sett dagens ljus. I städer som Uppsala har flera butiker specialiserat sig på just e-cigaretter och tillbehör. Söktermen ”ecigg Uppsala” leder den intresserade till dessa moderna ”tobaksaffärer”, där fokus ligger på vaping och relaterade produkter. Dessa butiker säljer sällan något annat än e-cigg och tillbehör, vilket markerar en tydlig skillnad från de gamla tobaksaffärernas breda sortiment.

En utveckling som speglar samhället

Tobaksaffärernas utveckling speglar samhällets förändrade attityder till tobak och nikotin. Från att ha varit en central del av det svenska stadslandskapet med ett brett sortiment, har de nu omvandlats till specialiserade butiker för e-cigaretter. Men även om produkterna har förändrats, lever minnet av de gamla tobaksaffärerna kvar, som platser där man kunde köpa allt från dagens tidning till lördagsgodiset.